Lawenda posiada walory smakowo-zapachowe, ale również posiada szereg właściwości korzystnych dla zdrowia i samopoczucia. Pobudza trawienie, łagodzi kolki i wzdęcia i przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit.
A co, gdyby tak połączyć te korzyści dla zdrowia z przyjemnością zjedzenia deseru ?
Krem lawendowy- przepis
Składniki:
- 6 łodyżek świeżej lawendy (o długości ok. 16 cm) lub 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- Lawendę świeżą opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie 3 łodyżki oskubać ze świeżych kwiatków. Z suszonymi kwiatami lawendy nic nie musimy robić na tym etapie.
- W rondelku umieścić 200 ml śmietanki 30% . Dodać wyskubane świeże kwiatki oraz pozostałe całe łodyżki lawendy. Podgrzewać całość regularnie mieszając na bardzo słabym ogniu. Podgrzewać śmietankę przez ok. 5-7 minut i uważać, by nie doprowadzić jej do wrzenia.
- Gdy śmietanka dość mocno się zagrzeje, wyłączyć ogień i odstawić do wystudzenia.
- Następnie wyciągnąć ze śmietanki łodyżki lawendy. Natomiast kwiatki lawendy pływające luzem zostawić. Wstawić śmietankę do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień przełożyć do wysokiej miski schłodzoną śmietankę z lawendą, pozostałe 130 ml śmietanki 30%, serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijać mikserem najpierw przez 30 sekund na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gęstego kremu.
- Gotowym kremem dekorować muffinki; można też jeść sam krem podawany w pucharkach.
SMACZNEGO I ZDROWEGO
0 komentarzy