Nadwaga i otyłość to epidemie naszych czasów. Jemy zbyt dużo, przy czym wiele współczesnych pokarmów to zasadniczo koncentraty energii, „bomby kaloryczne”, jak przykładowo cukier czy masło. A jeszcze do tego mało się ruszamy, korzystając z rozmaitych maszyn jako środków komunikacji, przez co nie spalamy nadmiaru spożytych kalorii. I właśnie ten nadmiar odkłada się w postaci tłuszczu, gromadzonego głównie pod skórą, w wątrobie i na narządach wewnętrznych.
Otyłość nie tylko szkodzi estetyce ciała, ale przede wszystkim odbija się niekorzystnie na naszym zdrowiu. Oczywiście najlepszymi sposobami na otyłość są ruch i dieta. Rynek farmaceutyczny oferuje również leki odchudzające. Ponieważ jednak, z obawy o stawy, ruch przy nadwadze musi być dawkowany z rozwagą, diety bywają na dłuższą metę uciążliwe, a leki odchudzające niosą ze sobą niepożądane efekty działania, dlatego wiele zespołów naukowych skupia się na poszukiwaniu środków ułatwiających odchudzanie pośród darów natury, takich jak np. zioła czy przyprawy. Obiektem tych badań stała się również kora cynamonowca, znana jako surowiec zielarski i popularna przyprawa kulinarna.
Na przestrzeni lat wykonano ogromną liczbę eksperymentów testujących efektywności cynamonu w przeciwdziałaniu otyłości; autorzy jednej z analiz naliczyli ich aż 679. Warto przedstawić więc wyniki szerokiej analizy opublikowanej na początku 2019 roku (Mousavi, 2019), stanowiącej systematyczny przegląd spełniających najwyższe standardy badań z udziałem ludzi, przeprowadzony w celu podsumowania wpływu spożycia cynamonu na masę ciała, wskaźnik masy ciała (BMI), obwód talii i masę tłuszczu całkowitego u osób dorosłych.
W celu znalezienia odpowiednich artykułów, autorzy przeszukali do września 2018 r. wszystkie medyczne wyszukiwarki elektroniczne. Z 679 znalezionych publikacji do analizy włączono jedynie 12 badań spełniających najwyższe standardy, w których wzięło udział łącznie 786 osób. Przy takim podejściu zbiorcze wyniki metaanalizy pokazały, że spożywanie cynamonu znacznie zmniejszało w badaniach, w porównaniu z placebo, masę ciała (do 1,66 kg), wskaźnik masy ciała (do 0,74 kg/m2), obwód talii (do 4,48 cm) i masę tłuszczu całkowitego (do 1,8%). Przy czym większy wpływ na redukcję masy ciała obserwowano u osób w wieku poniżej 50 lat i z wyjściowym wskaźnikiem masy ciała większym lub równym 30 kg/m2. Cynamon szczególnie skutecznie zmniejszył masę tłuszczu całkowitego, gdy był przyjmowany w dawkach większych lub równych 2 g (w przybliżeniu jedna płaska łyżeczka od herbaty) dziennie przez okres min. 12 tygodni.
W podsumowaniu autorzy więc napisali, że spożywanie cynamonu wpływa znacząco na stopień redukcji otyłości i że cynamon może być zalecany jako zioło odchudzające, zmniejszające masę ciała w przypadku walki z nadwagą.
Warto więc, jak widać, włączyć do swojej codziennej diety mielony cynamon, jeżeli myślimy o walce z nadmiarem tłuszczu. Musimy jedynie pamiętać, aby był to cynamon cejloński, dostępny w zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością, a nie zwykły cynamon chiński z supermarketu. Ten drugi bowiem, spożywany przez długi czas w wysokich porcjach, może szkodzić wątrobie , podczas gdy pierwszy, jak dowodzą badania, sprzyja utrzymaniu wysokiej zdrowotności tego narządu.
Sławomir Ambroziak
0 komentarzy